En mand er knust af angst

Når angst lammer

Du står overfor en stor forandring i dit liv. Og det kan godt give anledning til en del problemer i parforholdet. Du lider nemlig af en form for angst – se her, der kan være svær at definere. Nogle vil kalde den for dødsangst. Andre vil kalde den for separationsangst. Det, der skal ske, er, at du skal på pension. Det er et stort skridt i et langt og succesfuldt karriereforløb.

Formidabel karriere

Fra at plukke æbler som 15-årig i efterårsferierne er du nået til at blive administrerende direktør i en ret stor organisation, som du nu skal forlade. Så det er forståeligt, at du både har tanker om din karrieres forløb. Der var noget med at være konsulent for et forlag, hvor du fik decideret præstationsangst, når du skulle forklare, hvorfor forlaget skulle vælge en ny genre, fremfor at holde fast i bestsellere. Der var noget med at ryge for mange cigarer som afdelingsleder på en redaktion. Lige nu håndterer du opgaverne, i samarbejde med både bestyrelsen og de ansatte i organisationen.

De mennesker skal du nu forlade. Og hvad skal du så gøre med resten af dit liv? Tankerne om det gør dig simpelthen så bange. Du kan slet ikke forestille dig, at der ikke vil komme en situation, hvor du må pukle til langt ud på aftenen. Du kan slet ikke forestille dig, at du ikke kan ringe til dine medarbejdere for at få dem mobiliseret. Du tør slet ikke tænke på, hvad du skal gøre med al den tid, du får til rådighed.

Du skal forebygge din stress

Din viv beklager sig over, at du til tider er opfarende og, at du hele tiden bliver små-syg. Hun mener, at din krop forsøger at fortælle dig, at du allerede nu skal geare ned og få styr på alle dine tanker – og din angst. At få styr på angst er faktisk også en effektiv forebyggelse af stress – se her.

Hun har ret. Du er angst for fremtiden og hvad den vil bringe. Måske er du bange, fordi du har nået dine mål – både i arbejdslivet og familielivet og først nu skal til at tænke på dig selv. Du har været igennem perioder, hvor du har skullet kæmpe med den angst, der opstod, da din hustru blev gravid første gang: Hun havde det forfærdeligt. Var ved at dø, fordi der blev virkeligt stillet store krav til hendes krop. Heldigvis gik alt godt. Du er stolt af din søn.

Behandling hjælper faktisk

Du har allerede stiftet bekendtskab med angst. Men har du gjort noget ved det? Egentlig ikke. Du har bare fulgt med og levet igennem de dårlige perioder. Men nu? Hvad så? Det er et stort skridt, at skulle på pension. Men har du fortjent at være så fyldt med frygt for det? Nej. Derfor skal du finde ud af, hvorfor du er angst og, hvad du kan gøre ved frygten, du lever med lige nu. Inden ægteskabet går totalt itu. I skændes jo dagligt.

Du skal derfor tage en angst test hos en psykolog. Og så skal du i behandling for angsten. Testen vil hjælpe med at definere, hvilken angstlidelse, du har. Og dermed bliver behandlingen mere effektiv. Du er færdig med at være bange for alt!

Similar Posts